Cirkevná spojená škola má platiť za prenájom priestorov viac ako doteraz

01.07.2010 Celý región

Vranov nad Topľou 1. júla (TASR) - Cirkevná spojená škola vo Vranove nad Topľou by mala platiť viac ako doteraz za priestory, ktoré si prenajímala do konca školského roka v Základnej škole (ZŠ) Lúčna a naďalej prenajíma ...
Poslanecký zbor jej na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva odsúhlasil osem eur za meter štvorcový prenajatej plochy na obdobie piatich rokov. Školské zariadenie doteraz platilo podľa slov riaditeľa Mariána Babeja za meter štvorcový asi 0,33 eura.
\"Možno sa na prvý pohľad zdá, že ide o vysoké nájomné, no ceny napríklad na Obvodnom úrade vo Vranove sú vyše 50 eur za meter štvorcový, \" poznamenal primátor Tomáš Lešo. Ako dodal, získané prostriedky od školského zariadenia nepôjdu do pokladnice mesta, ani ZŠ Lúčna. \"Financie idú do opráv a údržbu objektu, \" konštatoval Lešo. Ak o prenájom učební v ZŠ Lúčna prejaví Cirkevná spojená škola záujem aj naďalej, na základe rozhodnutia poslancov by mala do konca roka zároveň zmeniť svoje sídlo na Námestí Jána Pavla II. , kde sídli aj ZŠ Lúčna, na inú adresu.
Do úvahy pripadá práve objekt na Bernolákovej ulici, o ktorý sa delí s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva. \"Vytvárame podmienky na to, aby jej v budúcnosti táto budova patrila celá. V jej okolí sa zároveň na základe rozhodnutia poslancov zamenia mestské pozemky za pozemky Rímskokatolíckej cirkvi, ktoré mesto potrebuje na rozšírenie mestského cintorína, \" povedal Lešo.
ZŠ Lúčna oznámila mestu, že od 1. septembra 2010 na zabezpečenie hlavných úloh správcu v zmysle školského zákona, ktorý v § 29 ods. 5 určuje najvyšší počet žiakov v triede základnej školy, potrebujú viac učební. Cirkevná spojená škola tak príde o päť tried v prospech ZŠ Lúčna. Zvyšných 760 metrov štvorcových si však môže prenajať aj naďalej.
\"Pre nás je rozhodnutie poslancov likvidačné a odvoláme sa proti nemu, naša škola na takúto výšku nájomného peniaze v rozpočte nemá, \" vysvetlil Babej s tým, že priestory, ktoré im ponúka na prenájom ZŠ Lúčna, sú nevyhovujúce. \"Ide o nebytové priestory, časť z nich využívame už jedenásť rokov. Tie, ktoré si môžeme prenajať na ďalšie obdobie, sú však malé. Ak do nich vojde iba 12 detí, ako máme do nich natlačiť ostatných, \" poznamenal Babej. Tieto podmienky sú preto podľa jeho slov pre školu neakceptovateľné. \"Takúto zmluvu s mestom podpísať nemôžeme, \" uzavrel riaditeľ školy.
 

Vyberte región